Wat is het verschil tussen minerale zonnefilters en chemische zonnefilters?
Minerale zonnebrandmiddelen (titaniumdioxide en zinkoxide) die vrij zijn van nanodeeltjes blijven op het oppervlak van onze huid achter en reflecteren de UV-stralen als een spiegel. Hun effectiviteit is onmiddellijk en hun duur langer. Het whitening-effect op de huid vervaagt erg snel dankzij de vloeibare textuur die, zacht aanvoelend en aangenaam is om aan te brengen.
Chemische zonnefilters worden door de huid opgenomen, waar ze UV-licht absorberen en zijn pas 30 minuten na aanbrengen effectief. De UV-stralen worden vervolgens getransformeerd door de chemische zonnefilters, wat resulteert in mogelijk allergene en fototoxische stoffen. Ook zijn zonverzorgingsproducten die chemische zonnefilters bevatten een van de factoren die verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van koralen. Niet alleen is de kans op een huidreactie bij een chemische filter dus veel groter, ook kleven er nog al wat nadelen aan voor het milieu. Inderdaad, deze zonnefilters bevorderen de verspreiding van virussen die koralen doden. Uit onderzoek is gebleken dat oxybenzone het koraal verbleekt, de voedingsstoffen eruit haalt en hiermee de ontwikkeling van vissen en andere diersoorten verstoort. Hele kleine hoeveelheden, zoals een zwemmer die zich met zonnebrandcrème heeft ingesmeerd bijvoorbeeld, blijken zelfs al grote delen van het rif te beschadigen. Meer dan 14.000 ton zonnebrandcrème dringt jaarlijks de oceaan binnen, waarbij onze invloed dus veel groter is dan we denken. Steeds vaker verbieden bepaalde regio's het gebruik van op chemische filters gebaseerde zonverzorgingsproducten op hun stranden.
Als ik nooit verbrand moet ik me dan toch insmeren met een zonnebrandproduct?
Jazeker! Zonlicht zorgt er niet alleen voor dat we alles om ons heen kunnen waarnemen en dat we een warmte ervaren, maar heeft ook een groot effect op onze huid. We weten inmiddels allemaal wel (hopelijk) dat we goed op onze huid moeten passen als we de zon in gaan, maar toch beginnen we vaak veel te laat met insmeren waardoor we toch weer dat strakke, rode velletje hebben gekregen na een dag bakken in de zon. Dit herinnert ons er weer aan dat veilig zonnen zo verschrikkelijk belangrijk is. De ultraviolette straling (UV) in zonlicht is gewoonweg slecht voor ons lichaam. Als we te lang en te veel in de zon zitten, lopen we niet alleen kans dat we verbranden, maar lopen we ook meer risico op huidkanker. En dat is nog niet alles, wat dacht je van de vroegtijdige huidveroudering die wordt veroorzaakt door de UV stralen van dat mooi gele, stralende bolletje in de lucht.
Een SPF op een zonnebrandproduct staat voor Sun Protector Factor en beschermt je huid tegen UVB-straling welke verbranding van de huid veroorzaakt. Maar naast UVB straling is er ook nog UVA straling welke nog dieper in de huid doordringt en daar schade aanricht zoals onder anderen versnelling van de huidveroudering. Een ezelsbruggetje voor het verschil tussen UVA en UVB: UVA-stralen zorgen voor huidveroudering, denk aan de ‘A’ van ‘Aging’. De UVB-stralen zorgen voor zonverbranding, denk aan ‘B’ van ‘Burning’. Dus ook al zorgt de UVA straling niet voor verbranding is het wel heel noodzakelijk om ook je huid tegen deze straling te beschermen. Het is dus belangrijk om een zonnebrandproduct te kopen die je huid zowel tegen UVA als UVB beschermt.
Om ons goed tegen de zon te beschermen in het dus ALTIJD verstandig om je in te smeren met een zonnebrandproduct met minimaal Spf15, maar liefst nog hoger. Wat bijna nog belangrijker is is dat we de zonnebrandproducten op de juiste manier aanbrengen, alleen dan is namelijk de bescherming die op het product vermeld staat geldig. Een heel dun laagje zonnebrand houdt uiteraard veel minder UV stralen tegen dan dat we onze huid lekker rijkelijk insmeren met een zonnebrandcrème of zonnebrandmelk. En echt, bruin wordt je gewoon ook met een beschermde huid in de zon. Het kan misschien iets langer duren, maar je verbrand in ieder geval veel minder snel en beter nog je beschermt jezelf tegen huidkanker.