Een mooie, volle bos haren dat is wat we het liefst willen toch?
Nu zijn we niet allemaal gezegend met zo'n volumineuze coupe of verliezen we soms meer haren dan we zouden willen. Om je haardos zo lang mogelijk gezond te houden, is goede haarverzorging essentieel. Om je haar van nature te laten glanzen, moet de buitenste laag van je haar in optimale conditie zijn. Na verloop van tijd kunnen ook de sterkste haren echter slijten, zeker lange haren die al enkele jaren groeien. Dit wordt versnelt door het veelvuldig gebruik van chemische middelen, de zon, warme lucht, zee- en zoutwater en wrijving van het haar. Kies daarom altijd voor een natuurlijke shampoo, conditioner, haarmasker, haarolie of stylingsproduct zonder chemicaliën.
Wat zijn haarfollikels en wat is nu precies de haarschacht?
Wanneer is er sprake van overmatig haaruitval en kan ik er wat tegen doen?
Haaruitval door chemische behandelingen, wat nu?
Deze nieuwe haren ontstaan in de haarzakjes, ook wel haarfollikels genoemd. Het aantal haarzakjes verschilt per persoon en is genetisch bepaald, maar gemiddeld hebben we er zo'n 100.000. Mensen met blond haar hebben bijvoorbeeld meer haarzakjes dan mensen met rood of zwart haar. Naarmate we ouder worden neemt de activiteit van de haarzakjes af en kan er meer haar uitvallen dan normaal. In de haarzakjes, welke zich onder de huid bevinden, zitten de haarwortels vast en om de wortel zit een wortelschede. Het deel van het haar wat we zien en waar we het vaak over hebben is dus eigenlijk de haarschacht. De haarwortel en haarschacht zijn opgebouwd uit merg, schors (het dikste gedeelte van het haar) en een geschubde laag. De binnenste laag bevat het merg, de laag die volgt schors en de buitenste laag is de geschubde laag.
Haargroei wordt onderverdeeld in 3 verschillende fases, namelijk anagene fase, overgangsfase en rustfase. De anagene fase is de fase waarin een nieuwe haar begint te groeien en duurt ongeveer twee tot zes jaar, bij vrouwen kan deze fase trouwens nog iets langer duren. Wanneer het laatste groei-jaar is aangebroken, zal het haar steeds dunner worden. In de overgangsfase, ook wel de catagene fase genoemd, welke ongeveer één tot drie weken duurt, stopt de haargroei en zit het haar minder stevig vast in het haarzakje. Na de overgangsfase begint de rustfase, ook wel de telogene fase genoemd. In deze fase van ongeveer 3 maanden, valt het haar uit waarna het haarzakje na een paar maanden weer tot ontwikkeling komt zodat er weer een nieuwe haar uit het haarzakje kan groeien. Doordat niet alle haren tegelijk in dezelfde fase zit zal dus ook niet al het haar op hetzelfde moment uitvallen.
Bij overmatig haarverlies is er een probleem is met je hoofdhuid en met de haarzakjes wat bijvoorbeeld een gevolg kan zijn van langdurig voedingstekort of stress, maar er zijn ook andere factoren die haarverlies veroorzaken. Het kan ook een gevolg zijn van het gebruik van te veel harde chemische producten of door blootstelling aan gifstoffen, maar het kan ook komen door hormoonschommelingen of gewoon zijn doorgegeven in je genen. We verliezen elke dag ongeveer 100-150 haren wat over het algemeen geen zichtbare gevolgen heeft omdat we meer dan voldoende haren op ons hoofd hebben, ongeveer zo’n 100.000. Wanneer je echter meer dan 100-150 haren per dag verliest, kan er sprake zijn van haaruitval, wat zichtbaar wordt door het dunner worden van het haar of soms zelfs kale plekken ten gevolge van haaruitval.
Ook het stresshormoon heeft een nadelige invloed op de haarfollikel en zorgt dat het haar stopt met groeien en terugtrekt in de rustfase van de haarcyclus. Zorg daarom voor een goede doorbloeding van de hoofdhuid door af en toe een ontspannende hoofdmassage te nemen. De doorbloeding van de hoofdhuid kan namelijk verbeterd worden door regelmatig de hoofdhuid te masseren waardoor zuurstof en voedingsstoffen makkelijker de haarwortel bereiken. Maar misschien wel de makkelijkste manier om deze acute haaruitval veroorzaakt door stress te voorkomen, is elke dag genoeg slapen.
Wanneer het haar beschadigd wordt, bijvoorbeeld ten gevolge van het gebruik van agressieve bleekmiddelen of andere chemische ingrediënten, kan het haar eerder uitvallen. Denk ook aan overmatig gebruik van chemische haarverfproducten of andere onnatuurlijke vormen van haarbehandeling. Ook door het bleken of stylen van het haar kunnen de haarzakjes beschadigd worden wat haaruitval tot gevolg kan hebben. De meeste haar(verzorgings)producten bevatten veel alcohol zoals propyleenglycol en andere chemische toevoegingen (kleurstoffen, conserveermiddel etc). Deze stoffen kunnen schadelijk zijn en huidirritatie veroorzaken wat je merkt door schilfering en jeuk. Een geïrriteerde hoofdhuid kan je haargroei nadelig beïnvloeden en kan naast het veroorzaken van huidirritatie, eczeem of allergie zelfs de haarstructuur beschadigen. Het haar wordt dan bros en kan afbreken waardoor haarverlies ontstaat, gelukkig is in dit geval vaak de haarwortel zelf niet beschadigd.
Uit een studie naar de effecten van milieuvervuiling en fijnstof op de haarcellen die verantwoordelijk zijn voor de haargroei en haarbehoud is gebleken dat de aanwezigheid van de deeltjes fijnstof en diesel de niveaus van bèta-catenine, een belangrijk eiwit dat betrokken is bij de haargroei, verlaagt. Ook drie andere eiwitten – cycline D1, cycline E en CDK2 – die betrokken zijn bij de haargroei en haarbehoud, bleken in minder groten getale voor te komen. Bovendien blijkt dat hoe hoger de concentraties verontreinigde stoffen, hoe groter de afname van eiwitten is.
Gelukkig zijn er genoeg schitterende ingrediënten in de natuur te vinden die, zonder het haar te strippen, het vermogen hebben om beschadigde haren te herstellen en haarverlies tegen te gaan. Deze ingrediënten zorgen er voor dat de doorbloeding wordt gestimuleerd en de haarzakjes worden gevoed zodat je je haarlokken vol en sterk kan houden. Zo zijn er natuurlijke shampoos, haarlotions en haaroliën tegen haaruitval die het haar voeden, herstellen en beschermen. Probeer als het enigszins mogelijk is het haar niet te veel te borstelen als het nog nat is, haar is namelijk meer kwetsbaar wanneer het nog nat is. Is het toch noodzakelijk om je haren te borstelen als ze nog nat zijn, doe het dan met een borstel die daar speciaal voor is ontwikkeld, zoals de Wetbrush.
- Merk Dr Bronners Verwijder dit artikel
- Huidtype Droge huid Verwijder dit artikel
- Collectie Lavendel Verwijder dit artikel
- Vrij van aceton 1 artikel
- Vrij van alcohol 1 artikel
- Vrij van aluminium 1 artikel
- Vrij van conserveringsmiddelen 1 artikel
- Vrij van emulgatoren 1 artikel
- Vrij van fluoride 1 artikel
- Vrij van formaldehyde 1 artikel
- Vrij van ftalaten 1 artikel
- Vrij van hars 1 artikel
- Vrij van kleurstoffen 1 artikel
- Vrij van parabenen 1 artikel
- Vrij van paraffine 1 artikel
- Vrij van synthetische parfum 1 artikel
- Vrij van PEG's 1 artikel
- Vrij van petroleum 1 artikel
- Vrij van siliconen 1 artikel
- Vrij van sulfaten 1 artikel
- Vrij van tolueen 1 artikel
- Biologisch 1 artikel
- Dierproefvrij 1 artikel
- Vegan 1 artikel
- Vegetarisch 1 artikel
- Fairtrade 1 artikel